Over Margreet

MARGREET
SCHOLTEN-VAN BERKEL

Beeldend Kunstenaar

“Inspiration exists but it has to find you working” Pablo Picasso

“Als kunstenaar werk ik in het platte vlak met textiel en papier. Daarnaast maak ik beelden van steen. Een deel van mijn werk is in opdracht van kerken en pastores: liturgisch textiel zoals stola’s en kanselkleden maar ook kerkramen en baarkleden. Een ander deel van mijn werk is borduurwerk zowel met de hand als met de naaimachine zowel op stof als op papier. Kleur is erg belangrijk in mijn werk. Voor mijn vrije werk verf ik zelf de stof en het papier. Met mijn borduurwerk reageer ik op de kleuren en patronen die de ondergrond heeft. Het resultaat zijn dan vaak abstracte landschappelijke voorstellingen.”

Margreet Scholten-van Berkel is geboren in 1954, opgegroeid in een boerengezin waar de naaimachine dagelijks op tafel stond en er dus veel textiel was. Na de middelbare school heeft Margreet de lerarenopleiding textiel en tekenen gevolgd door 5 jaar Vrije Academie Den Haag.
Na de Vrije Academie maakte ze eerst alleen vrij borduurwerk. Dit bestaat meestal uit machinaal borduurwerk gecombineerd met verf of druktechnieken. Haar liturgisch werk begon toen een kerk uit Driebergen haar vroeg voor hen paramenten te maken. Deze eerste liturgische opdracht was in 1991, daarna volgden er erg veel. In 2000 waagde Margreet zich aan een eerste beeldhouwles. Nu, veel lessen later, is beeldhouwen zeker een onderdeel van haar kunst geworden.

Van 2016 tot 2018 woonde Margreet in Kathmandu (Nepal). Daar mocht ze,op grond van haar portfolio, in 2 jaar de bachelor of Fine Art opleiding doen op de Kathmandu University. Dit betekende een erg bijzondere tijd met nieuwe materialen en technieken in een inspirerende omgeving.

[vc_btn title=”Lees meer over de werkwijze van Margreet” link=”url:https%3A%2F%2Fscholtenvanberkel.nl%2Fover-margreet%2Fwerkwijze%2F|title:Over%20Margreet||”]